Verhuizen met vakman of beunhaas?

Wanneer u gaat verhuizen breekt er een hectische periode aan. Misschien wordt u al een beetje zenuwachtig van het idee. Dat is niet nodig als u kiest voor een vakman: vriendelijke en vakkundige verhuisspecialisten die u goed advies geven en u alle zorgen uit handen nemen. Waarbij u kunt vertrouwen op belangrijke garanties en een vakkundig uitgevoerde, zorgeloze verhuizing. Valt u in de handen van een beunhaas verhuizer, dan blijkt uit ervaring dat er vervelende situaties kunnen ontstaan (uitloop in tijd, schade, geen of onvoldoende schadedekking, extra kosten, discussie, ruzie aan de deur, etc.). Allemaal zaken waar u niet op zit te wachten. Wat onderscheidt een vakman van een beunhaas?

Erkende Verhuizer

Erkende Verhuizers zijn verhuisbedrijven die voldoen aan de kwaliteitseisen van branchekeurmerk Erkende Verhuizers op het gebied van kwaliteit, goede consumentenvoorwaarden, veiligheid en milieu. Hierop worden de bedrijven regelmatig onafhankelijk getoetst, ook het toezicht is onafhankelijk. Bedrijven die niet langer voldoen verliezen hun predicaat. Zo blijft de waarde van het kwaliteitslabel in stand. Alleen Erkende Verhuizers mogen dit predicaat voeren met bijbehorend beschermd woord-/beeldmerk. Het klantbeoordelingscijfer van Erkende Verhuizers wordt onafhankelijk gemeten door Klantenvertellen. Erkende Verhuizers bieden belangrijke waarborgen: vakbekwaam personeel, een goede verzekering van uw inboedel, toegang tot de onafhankelijke stichting Geschillencommissie, algemene voorwaarden die met de Consumentenbond zijn overeengekomen (AVVV/AVBV), naleving van de cao en Arboregels voor verhuizers. En verder belangrijke garanties door (branche) Organisatie voor Erkende Verhuizers: verhuis-, aanbetalings- en nakomingsgarantie.

Hoe herkent u een beunhaas verhuizer?

8 kenmerken waaraan je een beunhaas herkent

Twijfel je of jouw verhuizer een Erkende Verhuizer of een beunhaas is? Bekijk dan eerst onze infographic, waarin we aan de hand van 8 kenmerken laten zien waaraan je een beunhaas snel kunt herkennen!

Te mooi om waar te zijn

Een beunhaas verhuizer biedt zijn diensten meestal aan via een offertesite, “consumenten” internetplatform, marktplaats of ‘verhuisadvies’ website, vaak met prachtige (maar onbetrouwbare) klantreviews. Platforms willen snel en makkelijk geld verdienen met leads en controleren aanbieders vrijwel niet op kwaliteit, ervaring, goed materieel, verzekering, veiligheid en vervoersvergunning.

Buiten beeld blijven

Nogal wat beunhaas verhuizers zijn niet ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Check hier of uw verhuizer bij de KvK is ingeschreven

Hoezo niwo vergunning?

Heeft uw verhuizer geen wettelijke (NIWO) vervoersvergunning? Bij eerste overtreding: verhuiswagen wordt van de weg gehaald, uw inboedel blijft staan langs de kant van de weg plus € 4.400 boete voor het verhuisbedrijf. Check hier of het bedrijf een NIWO-vervoersvergunning heeft.

Schermen met logo erkende verhuizers

Alleen gecontroleerde en gecertificeerde bedrijven mogen branchekeurmerk Erkende Verhuizer voeren. Ook zijn er nepkeurmerken in omloop. Check hier of uw verhuizer daadwerkelijk een Erkende Verhuizer is.

Misbruik voorwaarden

Alleen Erkende Verhuizers mogen de beschermde Algemene voorwaarden (AVVV/AVBV) gebruiken. Check hier of uw verhuizer daadwerkelijk een Erkende Verhuizers is, de voorwaarden mag gebruiken en of u echt beschermd bent.

Help, schade!

Schade door een (slecht of niet verzekerde) verhuizer geeft hoofdpijn. U kunt immers dan alleen nog terugvallen op uw rechtshulp of dure advocaat. Wellicht kunt u via het Verbond van Verzekeraars de verzekeraar van uw verhuizer achterhalen voor uw claim.

Geen kwitantie

Contante betaling zonder kwitantie. Contante betalingen zijn op zichzelf niet ongebruikelijk, wel als u geen enkel bewijs van betaling van uw verhuizer ontvangt.

Materiaal en veiligheid?

De inzet van het juiste materiaal op de juiste wijze zorgt voor een vlotte verhuizing zonder schade. Daarnaast gelden er Arboregels, zodat het werk veilig en gezond gebeurt. Beunhaas verhuizers nemen het vaak niet zo nauw met de regels, waardoor de kans op schade en letsel toeneemt. Melden?

Foutje, verkeerd getaxeerd...

Verkeerde taxatie van het verhuisbedrijf kan leiden tot bijbetalen en het uitlopen van uw verhuizing tot ver in de avond of tot de andere dag (inzet van te weinig mensen en te kleine voertuigen). Check of het volume van de offerte niet extreem neerwaarts afwijkt van andere verhuisoffertes.

Dumpprijzen

Let op een onrealistisch laag verhuistarief. Verhuizen is voor minimaal 70 procent arbeid, waarvoor de cao geldt. Onderlinge verschillen in tarieven kunnen hierdoor niet extreem groot zijn, tenzij de regels worden overtreden (of u achteraf alsnog behoorlijk moet bijbetalen voor “extra werk”…).

Hieronder leest u het onderzoek van de Consumentenbond over de grote prijsverschillen bij verhuizingen.