Erkende verhuizer of beunhaas

VERHUIZEN MET ERKENDE VERHUIZER OF EEN BEUNHAAS?

Wanneer u gaat verhuizen breekt er een hectische periode aan. Misschien wordt u al een beetje zenuwachtig van het idee om te verhuizen. Dat is niet nodig als u kiest voor een erkende verhuizer: vriendelijke en vakkundige verhuisspecialisten die u goed advies geven en u alle zorgen uit handen nemen. Waarbij u kunt vertrouwen op belangrijke garanties en een vakkundig uitgevoerde, zorgeloze verhuizing. Valt u in de handen van een beunhaas verhuizer, dan blijkt uit ervaring dat er vervelende situaties kunnen ontstaan. Denk hierbij aan: uitloop in tijd, schade, geen of onvoldoende schadedekking, extra kosten, discussie, ruzie aan de deur, etc. Allemaal zaken waar u zeker niet op zit te wachten. Wat onderscheidt een erkende verhuizer nou echt van een beunhaas?

Erkende Verhuizer

Erkende Verhuizers zijn verhuisbedrijven die voldoen aan de kwaliteitseisen van branchekeurmerk Erkende Verhuizers op het gebied van kwaliteit, goede consumentenvoorwaarden, veiligheid en milieu. Hierop worden de bedrijven regelmatig onafhankelijk getoetst, ook het toezicht is onafhankelijk. Bedrijven die niet langer voldoen verliezen hun predicaat. Zo blijft de waarde van het kwaliteitslabel in stand. Alleen Erkende Verhuizers mogen dit predicaat voeren met bijbehorend beschermd woord-/beeldmerk. Het klantbeoordelingscijfer van Erkende Verhuizers wordt onafhankelijk gemeten door Klantenvertellen. Erkende Verhuizers bieden belangrijke waarborgen: vakbekwaam personeel, een goede verzekering van uw inboedel, toegang tot de onafhankelijke stichting Geschillencommissie, algemene voorwaarden die met de Consumentenbond zijn overeengekomen (AVVV/AVBV), naleving van de cao en Arboregels voor verhuizers. En verder belangrijke garanties door (branche) Organisatie voor Erkende Verhuizers: verhuis-, aanbetalings- en nakomingsgarantie.

Een aantal punten op een rij waar u het verschil kunt herkennen tussen een erkende verhuizer en een beunhaas.

 

8 kenmerken waaraan je een beunhaas herkent

    • Twijfel je of jouw verhuizer een Erkende Verhuizer of een beunhaas is? Bekijk dan eerst onze infographic, waarin we aan de hand van 8 kenmerken laten zien waaraan je een beunhaas snel kunt herkennen!
    • Het lijkt te mooi om waar te zijn
      • Een beunhaas verhuizer biedt zijn diensten meestal aan via een offertesite, “consumenten” internetplatform, marktplaats of ‘verhuisadvies’ website, vaak met prachtige (maar onbetrouwbare) klantreviews. Platforms willen snel en makkelijk geld verdienen met leads en controleren aanbieders vrijwel niet op kwaliteit, ervaring, goed materieel, verzekering, veiligheid en vervoersvergunning.
  • Moeilijk of zelfs niet te vinden
    • Nogal wat beunhaas verhuizers zijn niet ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Daarentegen zijn alle erkende verhuisbedrijven ingeschreven bij de KvK. Check of uw verhuizer bij de KvK is ingeschreven.
  • Een NIWO Vervoersvergunning
    • Heeft uw verhuizer geen wettelijke (NIWO) vervoersvergunning? Bij eerste overtreding: verhuiswagen wordt van de weg gehaald, uw inboedel blijft staan langs de kant van de weg plus € 4.400 boete voor het verhuisbedrijf. Check of het bedrijf een NIWO-vervoersvergunning heeft.
  • Erkende verhuizers LOGO
    • Alleen gecontroleerde en gecertificeerde bedrijven mogen branchekeurmerk Erkende Verhuizer voeren. Ook zijn er nep keurmerken in omloop. Check of uw verhuizer daadwerkelijk een Erkende Verhuizer is.
  • Gebruik van beschermde algemene voorwaarden
    • Alleen Erkende Verhuizers mogen de beschermde Algemene voorwaarden (AVVV/AVBV) gebruiken. Check of uw verhuizer daadwerkelijk een Erkende Verhuizers is, de voorwaarden mag gebruiken en of u echt beschermd bent.
  • Schadeclaim verzekerd?
    • Schade door een (slecht of niet verzekerde) verhuizer geeft hoofdpijn. U kunt immers dan alleen nog terugvallen op uw rechtshulp of dure advocaat. Wellicht kunt u via het Verbond van Verzekeraars de verzekeraar van uw verhuizer achterhalen voor uw claim.
  • Contante betaling, zonder kwitantie?
    • Contante betalingen zijn op zichzelf niet geheel ongebruikelijk bij het betalen van een verhuizing, wel als u de verhuizer u alleen deze manier van betalen aanbiedt. Of als u geen kwitantie krijgt na het afronden van de betaling.
  • Het juiste materiaal op de juiste manier
    • De inzet van het juiste materiaal op de juiste wijze zorgt voor een vlotte verhuizing zonder schade. Daarnaast gelden er Arboregels, zodat het werk veilig en gezond gebeurt. Beunhaas verhuizers nemen het vaak niet zo nauw met de regels, waardoor de kans op schade en letsel toeneemt. Heeft u een verhuizing achter de rug of bezig met een verhuizing? Waarbij u de vraag heeft of de arboregels worden gevolgd? Melden is de moeite waard!
  • Het juiste materiaal op de juiste manier
    • Verkeerde taxatie van het verhuisbedrijf kan leiden tot bijbetalen en het uitlopen van uw verhuizing tot ver in de avond of tot de andere dag (inzet van te weinig mensen en te kleine voertuigen).  Check of het volume van de offerte niet extreem neerwaarts afwijkt van andere verhuisoffertes. Doe dit bijvoorbeeld door meerdere offertes aan te vragen.
  • Een extreem laag tarief?
    • Let op een onrealistisch laag verhuistarief. Verhuizen is voor minimaal 70 procent arbeid, waarvoor er een cao geldt die vast ligt. Onderlinge verschillen in tarieven kunnen hierdoor niet extreem groot zijn, tenzij de regels worden overtreden (of u achteraf alsnog behoorlijk moet bijbetalen voor “extra werk”…). U kunt ook het onderzoek van de Consumentenbond lezen over de grote prijsverschillen bij verhuizingen.

Waaraan herken je een beunhaas?

Twijfel je of jouw verhuizer een Erkende Verhuizer of een beunhaas is?

Het lijkt te mooi om waar te zijn

Een beunhaas verhuizer biedt zijn diensten meestal aan via een offertesite, internetplatform, marktplaats, etc. Vaak met prachtige (maar onbetrouwbare) klantreviews. Deze sites controleren niet op kwaliteit.

Moeilijk of zelfs niet te vinden

Nogal wat beunhaas verhuizers zijn niet ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Daarentegen zijn alle erkende verhuisbedrijven ingeschreven bij de KvK.

Een NIWO vergunning

Heeft uw verhuizer geen wettelijke (NIWO) vervoersvergunning? Bij eerste overtreding: verhuiswagen wordt van de weg gehaald, uw inboedel blijft staan langs de kant van de weg plus € 4.400 boete voor het verhuisbedrijf.

Erkende verhuizers LOGO

Alleen gecontroleerde en gecertificeerde bedrijven mogen branchekeurmerk Erkende Verhuizer voeren. Ook zijn er nep keurmerken in omloop.

Gebruik van beschermde algemene voorwaarden

Alleen Erkende Verhuizers mogen de beschermde Algemene voorwaarden (AVVV/AVBV) gebruiken.

Schadeclaim verzekerd?

Schade door een (slecht of niet verzekerde) verhuizer geeft hoofdpijn. Via het Verbond van Verzekeraars checkt u de verzekeraar van uw verhuizer voor uw claim.

Contante betaling, zonder kwintantie?

Wilt de verhuizer u alleen contant laten betalen? Of krijgt u geen kwitantie na het afronden van de betaling.

Manier van werken

Er gelden Arboregels, zodat het werk veilig en gezond gebeurt. Beunhaas verhuizers nemen het vaak niet zo nauw met de regels, waardoor de kans op schade en letsel toeneemt. Heeft u vraagtekens? Meld het!

Foute taxatie?

Verkeerde taxatie van het verhuisbedrijf kan leiden tot bijbetalen. Check of het volume van de offerte niet extreem neerwaarts afwijkt van andere verhuisoffertes. Doe dit bijvoorbeeld door meerdere offertes aan te vragen.

Een extreem laag tarief?

Let op een onrealistisch laag verhuistarief. Verhuizen is voor minimaal 70 procent arbeid, waarvoor er een cao geldt die vast ligt. Leest het onderzoek van de Consumentenbond over de grote prijsverschillen bij verhuizingen.